top of page
  • benjaminwright8

Kaj boli s koronavirusom ?

Updated: Mar 24, 2022






Koronavirus je nova vrsta bolezni dihal, ki prizadene predvsem pljuča in druge dihalne organe. Najbolj značilni simptomi so suh kašelj in dihalna odpoved. Blage oblike bolezni potekajo razmeroma gladko za telo, vendar huda poškodba pljuč ne mine brez hospitalizacije in dihalne terapije.


Vendar imajo nekateri bolniki poleg glavnih tudi druge simptome okužbe s koronavirusom. Zlasti nekateri bolniki (večinoma starejši) se včasih pritožujejo nad bolečino. Takšni simptomi bolezni dihal se v medicinski praksi štejejo za netipične, vendar jih je treba natančno preučiti.


Kaj boli s koronavirusom

Najpogosteje lahko bolečina med koronavirusno boleznijo prizadene naslednje organe in sisteme:


vrat in grlo

trebuh

Regija temporalni in okcipitalni reženj

različni deli hrbtenice

območje srca in prsnega koša

Poleg tega se med okužbo lahko pojavijo žariščne bolečine v mišicah in sklepih okončin. Poleg tega so neprijetni občutki žariščne in selitvene narave. Z drugimi besedami, nekega dne ima bolnik bolečine v komolcih ali ramenih, drugi - noge in stopala. Oglejmo si podrobneje glavne simptome bolečine koronavirusa.


Vrat in grlo

Glavni viri nelagodja med koronavirusom so strupene snovi, ki jih proizvajajo patogeni mikroorganizmi. Najpogosteje se vneto grlo ali vrat pojavi 5-7 dni po okužbi, torej med aktivnim širjenjem bolezni po telesu. Zato ni presenetljivo, da se čutijo negativne posledice prisotnosti virusa, vključno z vratom in grlom zdravila za covid.



Resnost simptomov bolečine med boleznijo dihal je odvisna od aktivnosti imunskega sistema: višje so zaščitne lastnosti, močnejša je aktivnost proti patogenom, vključno z mediatorji bolečine. Vendar pa lahko vneto grlo spremljajo simptomi, kot so:


težave pri požiranju

splošna fizična utrujenost

vneto grlo in produktiven suh kašelj

izrazito stanje splošne šibkosti in utrujenosti

Abdominalni oddelek

Bolečine v predelu trebuha se najpogosteje pojavijo kot posledica živčnih šokov. Poleg tega so značilne za skoraj vsako bolezen, ne le za koronavirus. Zato ni presenetljivo, da med zdravniškim pregledom trebušne votline pri bolnikih s koronavirusom ne odkrijejo patologij.


Da bi odpravili bolečine v trebuhu, bolnikom s koronavirusom predpišejo pomirjevala ali antidepresive. Uporaba običajnih zdravil proti bolečinam lahko privede do prebavnih motenj in še hujših bolečin. Včasih lahko bolečine v trebuhu spremljajo simptomi, kot so slabost, bruhanje in pomanjkanje apetita.


Temporalni in okcipitalni režnji

Glavoboli so še en "zvest spremljevalec" vseh bolezni, vključno s koronavirusom. Občutki nelagodja so lahko različnih vrst in stopenj resnosti:


boleče

utripajoča

dolgočasno in ostro

prebadanje

stiskanje in oddaljeno

Bolečina prizadene predvsem časovno in okcipitalno regijo, včasih pa se lahko "razširi" na čelo in zadnji del vratu. Zelo težko je določiti točen vzrok glavobolov, kar je posledica težav pri določanju njihove lokalizacije. Še posebej težko je pri bolnikih s prirojeno migreno: med koronavirusom se bolečina poveča in podaljša.




Območje srca in prsnega koša

Pljuča nimajo občutljivih živčnih končičev. Zato, ko se bolniki s koronavirusom pritožujejo nad "bolečino v pljučih", to kaže, da se je lezija pojavila v bližnjih organih. Vendar bolezen spremlja težko dihanje, zaradi česar se bolnik počuti tesnobno in celo panično. Poleg tega med počitkom obstaja nezavedna želja po ležanju na strani pljuč, ki jih poškodujejo patogeni. To vodi v nastanek tako imenovanega "oblikovanega" dihanja, ki je lahko posledica poškodbe pljuč s koronavirusom in drugimi bakterijskimi okužbami.


Občutki nelagodja v prsih se pojavijo le pri nekaterih bolnikih s koronavirusom. Vendar so spremljajoči simptomi:


kratkost

dihanje tahikardija

otekanje spodnjih okončin

bolečine v srcu in miokardiju

otekanje venskih žil v vratu

Ne glede na vzrok in področje pojava simptomi bolečine med koronavirusom zahtevajo takojšnje zdravljenje s strani zdravnika. Prej ko začnete zdravljenje bolečine, hitreje se ga boste lahko znebili. To pa bo pomagalo preprečiti prehod bolezni v težjo obliko in preprečiti razvoj pljučne pljučnice kamagra oral jelly 100mg.

4 views0 comments
bottom of page