top of page
  • benjaminwright8

Kako obnoviti pljuča po koronavirusu

Updated: Mar 24, 2022




Okužba s koronavirusom negativno vpliva predvsem na spodnja dihala, torej na pljuča. Zatiranje organov se poslabša s hudo obliko bolezni, vsekakor pa je izredno težko obnoviti normalno delovanje dihal po bolezni. Hkrati je normalno delovanje pljuč pomemben dejavnik, ki kaže na popolno okrevanje po virusu.


Zakaj je pomembno izvajati zdravljenje pljuč zaradi koronavirusa

Glavni značilen simptom okužbe s koronavirusom je težko dihanje. Če je bolnik utrpel blago obliko bolezni, je najhujši simptom bronhopulmonalno vnetje. Hkrati ni niti dihalne odpovedi. V redkih primerih lahko zdravniki diagnosticirajo bolnike z značilnimi znaki običajne akutne respiratorne virusne okužbe: visoka vročina, kašelj itd.


Vendar pa pri bolnikih s hudim koronavirusom posledice bolezni ne gredo tako gladko. V večini primerov je nemogoče storiti brez podpore kisika, ki jo zagotavljajo naprave za umetno prezračevanje pljuč (ventilator). Zato ni presenetljivo, da se lahko obdobje rehabilitacije bolnikov s hudimi oblikami okužbe s koronavirusom odloži za več tednov ali celo mesecev.


Fibroza je glavna nevarnost koronavirusa

Med koronavirusom se velik odstotek pljučnega tkiva preprosto uniči. Telo in zlasti imunski sistem ne "najde boljše rešitve", razen da ga nadomesti z vezivnim tkivom. Vendar ni prilagojen, da bi v celoti nadomestil dihalno funkcijo. Postopek zamenjave pljučnega vezivnega tkiva se je imenoval "fibroza". Lahko je bodisi lokalna, torej prizadene le del pljuč, bodisi splošna, prizadene skoraj celoten organ.



Posledično so dihalni organi prekriti z brazgotinami, ki znatno motijo dihanje. Zato oseba s koronavirusom pogosto potrebuje dodatno kisikovo terapijo.


Kako je zdravljenje pljuč s koronavirusom

Rehabilitacijski ukrepi za okrevanje po koronavirusu bi morali biti usmerjeni predvsem v povečanje oskrbe s krvjo v pljučih. To je mogoče doseči na več načinov, najučinkovitejše pa so posebne dihalne vaje. Njihov seznam, trajanje in pogostost delovanja izbere zdravnik za vsakega bolnika posebej.

Prej ko začnete rehabilitacijske ukrepe za obnovo pljuč, večja je verjetnost, da se izognete fibrozi pljučnega tkiva po koronavirusu. Poleg tega redne dihalne vaje znatno zmanjšajo tveganje za razvoj patoloških transformacij, tudi v obdobju intenzivne nege.


Kako se lahko izognemo zapletom po koronavirusu


Rehabilitacijski ukrepi za obnovo pljuč so potrebni absolutno vsem, ki so okrevali od koronavirusa, ne glede na resnost bolezni. Glavne naloge rehabilitacije so:


obnavljanje pljuč na enak volumen

povečanje tolerance fizičnega napora

nevtraliziranje vseh negativnih učinkov hipoksije

normalizacija splošnega psihosomatskega stanja telesa

popolna odstranitev sputuma in drugih nepotrebnih izločkov iz pljuč in bronhijev

Glavna težava obnovitvenih ukrepov je, da koronavirus ostaja malo raziskana bolezen. Zato ni vedno mogoče razviti ustreznega in učinkovitega programa za obnovo pljuč za absolutno vsakega bolnika. V vsakem primeru, da bi se izognili morebitnim zapletom med rehabilitacijo, je treba strogo upoštevati priporočila zdravnika posledice covid.


Kako drugače lahko pljuča obnovimo po koronavirusu

Med rehabilitacijo po koronavirusu je pomembno ne le vaditi dihalne vaje, temveč sprejeti ustrezne ukrepe za obnovo pljučnega tkiva. Na primer, izredno pomembno je navlažiti poškodovani organ. Ta postopek se lahko izvede z uporabo ultrazvočnega ali kompresorskega inhalatorja. To je poseben medicinski pripomoček, ki razpršuje fiziološko raztopino po površini pljuč kot aerosol.




Ta tehnologija škropljenja zagotavlja prodor fiziološke raztopine v najbolj nedostopna območja pljuč. Uporaba inhalatorja vam omogoča, da obnovite funkcijo atrijskega epitelija, kar posledično vodi do redčenja sputuma in njegove odstranitve iz organa. Čez nekaj časa občutek togosti v prsih znatno oslabi, nato pa popolnoma izgine. To pomaga ne le izboljšati splošno počutje, ampak tudi preprečiti druge virusne in nalezljive bolezni.

3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page